jezeli to jest jakis program lub box to wogóle do niczego sie to nie nadaje :twisted: albo inercja takie cuda wyprawia :!:
[O2] Słychać stukanie na luzie
Zwiń
X
-
[O2] Słychać stukanie na luzie
Nieraz jak np idę otworzyć garaż i auto stoi chwile to wracając do auta słyszę takie delikatne stukanie, takie tyk tyk tyk tyk. Jak dodam gazu to stukot sie wzmaga ale tylko do pewnego momentu i ustaje, puszcze gaz i nie ma go już. Jak wcisnę sprzęgło to zupełnie zanika. Wydaje mi się, że to łożysko oporowe sprzęgła. Pytanie, czy można tak jeździć czy czeka mnie wymiana?ŚKODA 120 L z 1977 roku.
ŚKODA OCTAVIA II z 2007 roku.
-
-
Re: Słychać stukanie na luzie
Zamieszczone przez Tabel(...) Jak wcisnę sprzęgło to zupełnie zanika. Wydaje mi się, że to łożysko oporowe sprzęgła. (...)
Miałem podobny (chyba) objaw akustyczny w innym autku.
Jak za jakiś czas wymieniałem już tarczę sprzęgła, okazało się, że 'klekotały' sprężynki na niej.
Jeżeli to to, to ... spokojnie, bez paniki. Tylko efekty dźwiękowe.Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.
Komentarz
-
-
Re: Docisk/łożysko
Zamieszczone przez kazik4x4spokojnie, można jeździć. Objaw niezbyt groźny.
Ja mam przejechane 131 tyś - O2 kombi, 1,6 FSI i od pewnego czasu też mam takie tykanie :!: - po wciśnięciu sprzęgła milknie.
Podobno takie tykanie również może dochodzić z skrzyni biegów, nie za bardzo wiem co mogło by tam tykać i przestawać po wciśnięciu sprzęgła.
Czy któryś z kolegów już POZBYŁ się TEGO tykania ? i może napisać CO było powodem ? :?:
pozdrawiam i szerokości
Komentarz
-
-
ja od jakiegos czasu zaobserwowałem taki metaliczny dzwięk stukania w silniku autko 1,9tdi 105km i przy wcisnieciu sprzegla dzwiek znika ( czasem slychac delikatny dzwiek ale juz nie tak bardzo jak jest na luzie to makabra jakby cos rzezilo ) i ktos mi ze znajomych wspomnial ze to kolo dwumasowe
Komentarz
-
-
kolejny objaw
Tak jak pisałem wcześniej - tykanie nadal jest - lekkie ale jest - po wciśnięciu sprzęgła ustaje.
Rano w garażu odpalam auto i słyszę dość głośne "terkotanie" :evil: :idea: :!: :idea: :!:
- tak jak by coś się kręciło i do tego był przystawiony kawałek plastiku, który się obija o kręcącą rzecz. po 2-3 sek ustało i auto normalnie pracowało z tym ciągłym lekkim tykaniem, które ustaje po wciśnięciu sprzęgła.
Któryś z kolegów może ma jakąś podpowiedź cóż to może być :?:
pozdrawiam i szerokości
Komentarz
-
Komentarz